Comestibilitatea speciilor de Ramaria

Ramaria_botrytis
Ramaria botrytis by Jason Hollinger
Zilele acestea am fost întrebat dacă există criterii, semnalmente pe baza cărora putem spune rapid despre o specie de Ramaria dacă este sau nu: comestibilă. Ei bine, nu am știut ce să răspund așa pe nepregătite, așa că am început să ma documentez la rându-mi si am ajuns la concluzia că dacă analizăm întrebarea sub această formă, aș spune că nu: deoarece în toate îndrumarele pe care le-am întâlnit până acum, aceste ciuperci sunt clasificate în comestibile, necomestibile și toxice. În categoria celor necomestibile intră cele cu gust amar iar cele toxice fiind descrise cum că ar provoca tulburări gastrointestinale.

Cu toții am auzit (s-au ar fi trebuit să auzim) de David Arora,  naturist și micologist din zilele noastre; pe care consider că nu mai este cazul să vi-l prezint. D. Arora susține însă altceva și în acest sens își aduce propriul studiu, susținut cu infomații de peste tot, din țările lumii, cum că speciile de Ramaria, contrar convingerii multora, nu ar fi toxice, iar intoxicațiile gastrointestinale, nu s-ar datora toxinelor, ci consumului în excess sau altor cauze cum s-ar întâmpla în cazul oricărei ciuperci pe care am consuma-o. 

Sigur că nu trebuie luat asta 'mote-a-mote"; să dăm fuga în pădure și să mâncăm orice specie de Ramarie pe care o găsim, Însă dacă ne uităm puțin mai atent în jurul nostru și stim ce am cules, vom tinde să îi dăm dreptate.

Ramaria_flavorubennescens
Ramaria flavorubennescens
Pornind de la studiul efectuat de către D. Arora, cei de la Forager Chef, și-au făcut propria cercetare și au mai adăugat un punct de vedere interesant. Peste tot în lume: Mexic, Thailanda, China... există o piață de desfacere pentru aceste ciuperci, care nu credem că ar exista, dacă aceste ciuperci ar fi declarate toxice cu regularitate. Sigur, recomandarea universală rămâne valabilă în continuare: mănâncă doar ceea ce cunoști cu certitudine, mai ales când vine vorba despre ciuperci.

Un argument în plus în favoarea celor menționate mai sus este și studiul realizat pe parcursul a 30 de ani privind cazurile de intoxicații declarate oficial al celor de la NAMA (North American Mushrooms Association), în care se arată că intoxicațiile datorate acestor specii de ciuperci este nesemnificativă în comparație cu alte specii de ciuperci, oficial comestibile: zbârciogii.

Întoxicații pot apărea din multe motive: consumul de ciuperci bătrâne, consumul de ciuperci în exces, consumul de ciuperci netratate sau conservate corespunzător, ciuperci consumate împreună cu substanțe care le alterează proprietățile (ex. alcool) ... 

Aș încheia cu concluzia și convingerea mea personală că speciile de Ramaria, cel puțin cele de la noi din țară sunt comestibile, doar că precauția nu strică niciodată. Realitatea nu e niciodată atât de întunecată precum îi facem publicitate.

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu