Calocybe gambosa |
Clima este într-o continuă schimbare, iernile nu mai sunt așa cum le știam din copilărie cu multă zăpadă și frig, iarna este mai degrabă o toamnă prelungită care intră direct în mijlocul primăverii ... De ce n-ar avea influență acest aspect și asupra ciupercilor? Și sigur că are. Buretele de mai (Calocybe gambosa) vine să confirme cum că climatul poate influența apariția ciupercilor...
Bureții de mai pe la noi apar abia în luna Mai, dar apar în jurul datei de 23 aprilie în Marea Britanie și din acest motiv se numesc Ciupercilui lui Sfântu Gheorghe, în Italia apar deja de prin martie și se numesc marzolino... Sunt ciuperci comestibile foarte apreciate, specifice Europei, dar exporturile cele mai mari către tările occidentale se realizează, ghiciți de unde? din Romania. Și cu toate astea n-am avut norocul să găsesc această ciupercă încă pe la noi.
Și-a primit numele din cuvintele Kallos (frumos) și Cubos (pălărie) și epitetul Gambosa (picior butucănos, gros); este o ciupercă frumoasă, de o culoare palidă; foarte ușor de confundat cu specii otrăvitoare cum sunt Entoloma sinuatum, Inocybe erubescens, Clitopilus prunulus ... Practic este prima ciupercă în sensul clasic, care deschide sezonul; deoarece zbârciogii sunt ciupercii fără lamele și pălărie propriu zisă. Este cunoscută și sub alte denumiri ca: Tricholoma georgii sau Buretele de spin....
Moraning toast |
Pentru pofticioși m-am gândit să le prezint micul dejun mai rapid decât reușesc ei să se deștepte. Astfel pâinea prăjită intră printre favorite și de ce nu ne-am folosi de ea: Ciuperci pe pâine prăjită. Ingrediente: ciuperci, unt, usturoi, sare și piper. Modul de preparare: curățăm ciupercile după care le feliem frumos nu foarte subțiri. Le prăjim într-o tigaie folosind-ne de 1 lingură de unt și puțin usturoi, după care le condimentăm cu sare și piper după gust. Între timp punem la prăjit și două felii de pâine în prăjitorul de pâine. După care așezăm ciupercile peste pâinea prăjită și o servim cald.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciueprcii Calocybe gambosa:
Pălăria: 5-15 cm diametru, mată, având o textură netedă, cu marginea ondulată și
curbată spre interior, deseori crestatî, inițial convexă și apoi
extinsă, umbonată. Coloritul pălăriei este de la un alb-crem către un galben strălucitor.
Lamele: alb-crem, strânse, aglomerate și sinuoase. Spori de culoare albă.
Piciorul: scurt, de 3-8 cm lungime, plină, fibroasă, groasă și de culoarea pălăriei. Mai voluminos la bază dar fără a fi bulbos.
Carne: alb-crem, groasă, moale, cu gust și miros făinos sau de castravete care dispare după fierbere.
Distribuția: specie saprofită comună pășunilor din Europa, crește în grupuri pe pajiști, la marginea pădurilor, grădinilor, margini de drumuri, în zone bogate cu calcar, unde va forma inele mari. Apare din martie și până în iunie, cu o perioadă mai restrânsă specifică fiecărei zone de creștere.
Comestibilitatea: comestibilă, foarte bună atât in stare crudă cât și gătită.
Deh, bruschete cu ciuperci! Bune, bune!
RăspundețiȘtergerece ti-e si cu iesirile astea la de cules capsuni prin tarile mediterane, se lipesc de noi tot felul de denumiri rasunatoare pentru produse simple clasice ca "painea prajita", dar indiferent cum ii zici, gustul e acelasi :)
ȘtergereAm gasit de multe ori aceasta ciuperca. In zona de deal, prin livezile de pomi sau pe la marginile insorite ale padurilor. Se mai numesc si bureti de maracine. Problema e ca o data cu modificarea anotimpurilor, de vreo 4,5 ani nu o mai gasesc deloc..
RăspundețiȘtergereIncalzirea cel mult o face sa apara mai repede, adevarata problema este poluarea.
ȘtergereZone in care pe cand eram copil adunam bureti de roua cu "pungile de 1 leu" acum ma plimb cu punga goala ...
Si aceste doua ciuperci nu cred ca sunt singurele exemple ...
Am o intrebare pt dvs: in ultimii 2 ani, am gasit in luna august niste bureti foarte identici cu Buretele de mai (Calocybe gambosa). Doar ca exemplarele sunt mai mici si cresc foarte dese, unul in altul, lipiti. Gustul e aproape identic. Cineva i-a mancat si nu au fost probleme. Chiar si ca forma sunt foarte asemanatori, singurul lucru care difera este culoarea palariei. este un gri deschis, asemanator buretilor pleurotus de fag.. I-am gasit prin feriga unui deal inalt, fara copaci.. in luna august. Am tot cautat pe net, si nu stiu ce ar putea fi.
RăspundețiȘtergerepoate fi Calocybe constricta, care creste pe pasuni, in gradini ... in perioada vara-toamna, dar e foarte greu de ghicit doar pe baza acestor semnalmente.
ȘtergereFoarte bun la gust aceasta ciuperca. Am cules-o si eu saptamana trecuta, doar ca in zona Neamtului a fost mai cald si e cam trecuta de acum, viermanoasa. As vrea sa adaug un secret, pe care probabil il cunosc ciupercarii, dar nu strica sa repet. Pe pajisti, unde se gaseste din plin, cautati un loc de unde puteti privi iarba din fata voastra pe o distanta de 50 m, iar acolo unde observati pete de verde mai inchis (in general cercuri) acolo gasiti si ciuperca cu siguranta.
RăspundețiȘtergereaceste inele a ielelelor sau cercuri vrăjitorești sau cum s-or numi de la o zonă la alta, sunt valabile pentru orice ciupercă saprofită de pajiște: champignioane, bureți de rouă ...
Ștergere[url=http://postimg.org/image/5tf7x1943/][img=http://s13.postimg.org/5tf7x1943/IMG_20140502_145032.jpg][/url]
ȘtergereSper ca functioneaza linkul :)
Imagine donata de domnul Dragos Iordanescu
Ștergerelinkul nu este functional dar o pot prelucra eu
[img]https://farm8.staticflickr.com/7422/13942421750_9e0566cbe7_m.jpg[/img]
Multumesc frumos! am postat si la Zbarciog si cred ca e prea mare poza...
ȘtergereSi eu va multumesc ca ne impartasiti din experiante Dvs.
ȘtergereTot cea ce va rog este a va retusa pozele astfel incat sa nu depaseasca 300-320 pixeli latime, altfel devin greu de urmarit
Da. Au cam trecut buretii de mai. Am mai dat si eu de unul amarat. :)
RăspundețiȘtergere[IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/32578/fd7808325778410.jpg[/IMG]
Recomand domnului Dragos Iordanescu site-ul www.imagebam.com
De la Select Filles se selecteaza poza care urmeaza sa fie urcata si se folosesc setarile precum in imaginea de mai jos
[IMG]http://thumbnails112.imagebam.com/32579/11f42c325782203.jpg[/IMG]
Dupa UPLOAD NOW vor rezulta niste linkuri:
[IMG]http://thumbnails110.imagebam.com/32579/b0a157325782586.jpg[/IMG]
Noi vom folosi doar BBCode:
[IMG]http://thumbnails110.imagebam.com/32579/9fb73b325782588.jpg[/IMG]
In cazul asta trebuie editat putin linkul astfel incat sa ramana doar atat:
[IMG]http://thumbnails110.imagebam.com/32579/7fcee7325782589.jpg[/IMG]
Sper ca am fost de folos. :)
dintr-un motiv necunoscut am pierdut imaginea, asa ca postez din nou:
Ștergereciupercă colectată în 04.mai.2014
[img]https://farm6.staticflickr.com/5536/13969942882_59c6ba8a35_n.jpg[/img]
am gasit o ciuperca alba cum este in poza de mai sus dar in luna septembrie mirosul este la fel ca si la sampion nu stiu daca este comestibila
RăspundețiȘtergereeste posibil ca sa apara si in septembrie aceasta ciuperca de mai sau nu ? am gasit citeva linga sampion diferenta este ca in loc de roz dedesupt este alba picior gros mirosul placut
RăspundețiȘtergerenu este poosibil sa apara in toamna aceasta ciuperca, descrierea oferita e prea sumara pentru a putea da cu presupusul, dar cele mai des confundate specii cu aceasta sunt:
ȘtergereInocybe erubescens
Clitopilus prunulus si
Leucopaxillus lepistoides,
poate ne ajutati cu mai multe informatii, poze ...
Este definitorie descrierea cu tulpina groasa? Ce am eu verifica descrierea mai puțin tulpina ce are sub 1cm, la o pălărie de 5-7cm
RăspundețiȘtergereEste definitorie descrierea cu tulpina groasa? Ce am eu verifica descrierea mai puțin tulpina ce are sub 1cm, la o pălărie de 5-7cm
RăspundețiȘtergereeste definitorie in masura in care putem spune si ca toti oamenii sunt inalti... definitia acopera majoritatea, dar local poti intalni si abateri... depinde mult de conditiile locale: iarba mai inalta sau mai scunda in zona... frig, caldura... si multe alte conditii influenateaza dezvoltarea oricarui organism.
ȘtergereE foarte adevarat ca si eu gasesc frecvent ciuperci pe care nu le-am vazut nicaieri pe net. Unele le-am si consumat. Si eu pot spune ca intr-un singur loc, primavara, odata cu buretele de mai, intr-un tufaris, gasesc o ciuperca alba, mare, care seamana foarte mult cu ciuperca alba de camp, dar este mult mai masiva, compacta, cu lamelele alb-cenusii. Are un gust si miros foarte placut. Daca gasesc in primavara asta, fac poza.
RăspundețiȘtergerenu smulgeti buretii cu tot cu radacina ca in anul urmator nu mai gasiti in acel loc.nu distrugeti exemplarele batrane pentru ca alea au miceliu
RăspundețiȘtergerenu smulgeti buretii cu tot cu radacina ca in anul urmator nu mai gasiti in acel loc.nu distrugeti exemplarele batrane pentru ca alea au miceliu
RăspundețiȘtergereSi eu am gasit bureti ,dar in italiana se chiama prataroli adica bureti de pasune dar in luna asta adica octombrie 3 am aratat la micologico meu cu care am facut Cursul ptr ciuperci ca aici nu poti sa mergi la cules daca nu ai un permis ptr sa ceva.sa vad cum pot sa pun poze ca nu vad nimic unde iti arata
RăspundețiȘtergereaveti dreptate, cu incalzirea globala tot mai acceptuata, uneori apar si toamna.
Ștergere