Ramaria botrytis by Jason Hollinger |
Cu toții am auzit (s-au ar fi trebuit să auzim) de David Arora, naturist și micologist din zilele noastre; pe care consider că nu mai este cazul să vi-l prezint. D. Arora susține însă altceva și în acest sens își aduce propriul studiu, susținut cu infomații de peste tot, din țările lumii, cum că speciile de Ramaria, contrar convingerii multora, nu ar fi toxice, iar intoxicațiile gastrointestinale, nu s-ar datora toxinelor, ci consumului în excess sau altor cauze cum s-ar întâmpla în cazul oricărei ciuperci pe care am consuma-o.
Sigur că nu trebuie luat asta 'mote-a-mote"; să dăm fuga în pădure și să mâncăm orice specie de Ramarie pe care o găsim, Însă dacă ne uităm puțin mai atent în jurul nostru și stim ce am cules, vom tinde să îi dăm dreptate.
Ramaria flavorubennescens |
Un argument în plus în favoarea celor menționate mai sus este și studiul realizat pe parcursul a 30 de ani privind cazurile de intoxicații declarate oficial al celor de la NAMA (North American Mushrooms Association), în care se arată că intoxicațiile datorate acestor specii de ciuperci este nesemnificativă în comparație cu alte specii de ciuperci, oficial comestibile: zbârciogii.
Întoxicații pot apărea din multe motive: consumul de ciuperci bătrâne, consumul de ciuperci în exces, consumul de ciuperci netratate sau conservate corespunzător, ciuperci consumate împreună cu substanțe care le alterează proprietățile (ex. alcool) ...
Întoxicații pot apărea din multe motive: consumul de ciuperci bătrâne, consumul de ciuperci în exces, consumul de ciuperci netratate sau conservate corespunzător, ciuperci consumate împreună cu substanțe care le alterează proprietățile (ex. alcool) ...
Aș încheia cu concluzia și convingerea mea personală că speciile de Ramaria, cel puțin cele de la noi din țară sunt comestibile, doar că precauția nu strică niciodată. Realitatea nu e niciodată atât de întunecată precum îi facem publicitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu