Sunt un diletant?!...

chocolates_dilettante
Chocolates Dilettante
Zilele trecute veni în discuție acest termen care mi-a bătut cui în cap și mi-am pus la rându-mi întrebarea: sunt sau nu, un diletant? Conform definiției: diletant este o persoană care caută să realizeze ceva ca și un hobby, însă fără să posede cunoștințe profesionale; fiind doar un amator.  Întrebarea e cu atât mai actuală, cu cât, nu de mult, unul dintre curajoșii comentatorii anonimi îmi adresase o întrebare și anume:


"tu chiar stii despre... sau doar culegi informatii si formezi un articol?". Acest articol nu este dedicat să răspundă acestei întrebări, sau cel puțin nu în mod direct; întrebarea respectivă fiind dedicată la vremea ei, subiectului tratat; însă eu l-aș extinde la tot ceea ce înseamnă Ciupercomania... Vă mai amintiți primul meu articol, unde vă spuneam "timid" încă de la bun început: ..."Voi incerca să împart cunoștiințele care mi-au lipsit mie când am cules prima mea ciupercă"... și cred că v-am amintit mereu că nu sunt specialist în acest domeniu. Le știu pe toate? Nu, dar învăț zi de zi câte ceva nou... așa că:

În primul rând sunt un amator, în sensul propriu definit mai sus; deoarece nu am nici un venit de pe urma acestei activități. O desfășor din plăcere atâta timp cât îmi face plăcere, iar când n-o să-mi mai facă plăcere, mă voi opri. În al doilea rând, tot în sensul propriu definit mai sus, da, sunt și diletant, deoarece nu am pregătire profesională în acest domeniu, dar încerc să realizez ceva. Încerc să cunosc cât mai multe din această lume fascinantă a ciupercilor și să v-o împărtășesc și vouă. O diplomă oarecare m-ar face mai acreditat să vă povestesc despre ele?

Nu am vise mari, nu sper în descoperiri miraculoase (nu cred că voi ajunge niciodată ca alți diletanți cu renume: Benjamin Franklin), însă cred că pot contribui la trezirea interesului către această lume fascinantă a ciupercilor și în general al naturii: iar dacă reușesc acest lucru într-o măsură câtuși de mică, cred că sunt îndreptățit să nu mă consider un diletant în sensul folosit în zilele noastre. Adică termen cu un amestec de dispreț și ironie la adresa acelora care efectuează de mântuială, superficial, într-un mod neprofesional și cu multe greșeli, obiectele propuse pentru realizare.

În concluzie vă întreb: Ce fel de diletant sunt?... Înainte de a-mi răspunde, v-aș mai adresa o întrebare? Suntem sau nu cu toții niște diletanți? ...Când comentăm din dreapta șoferului cum să conducă? Când băgăm de vină că supa nu e destul de condimentată? Când știm mai bine cum trebuia să fi jucat Steaua pe teren? Și să vă mai caut exemple?... Dar haideți că nu vreau să fiu rău; de aceea am să încerc să vă mai îndulcesc: cu câte o ciocolată Diletantă, bine-nțeles.

13 comentarii:

  1. Am multe motive sa iti dau un mare like pentru acest articol! :)
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc cu atat mai mult cu cat nu ma asteptam sa te gasesc pe pagina mea :)

      La multi ani! si tie.

      Ștergere
  2. La mulţi ani! Frumos articol!
    Totuşi sunt sigur că o diplomă ţi-ar fi de mare folos, nu pentru blog, ci pentru tine, eventual pentru o activitate paralelă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radu, daca va fi cazul, voi obtine si o hartie, dar deocamdata o vad ca si diploma dupa facultate... o simpla hartie care nu ma ajuta in viata.

      La multi ani! si tie; ti-am primit si mesajul, dar am zis ca te voi suna, fiindca e mult mai "personal". Insa n-am facut-o imediat si uite ca au trecut zilele ... in cer scuze.

      Ștergere
  3. La multi ani!

    Am descoperit destul de tarziu blogul acesta.Felicitari!
    Sunt si eu un diletant care a incercat,si el, sa tina un blog despre ciupercile de padure. Am facut doar primul pas deoarece e treaba serioasa si e nevoie si de un oarece har al scrisului. Oricum nu am renuntat inca desi, cred, ca au trecut cativa ani de la debut.
    Pe mine ma preocupa o problema,si anume, culesul intensiv de ciperci pentru export. Aveti o pozitie in aceasta problma?

    cu stima,un alt amator, Decebal Bugeac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodata nu este prea tarziu... iar in ceea ce priveste culesul intensiv; indiferent din ce motiv; sunt impotriva... cred ca am atins deja acest subiect, dar voi mai reveni asupra ei si in articole viitoare.

      Ștergere
  4. Bine argumentat. Felicitări!
    Diletant sau nu, ce faceți aici ține de o anumită latură frumoasă a vieții, aceea de a vrea să cunoști anumite lucruri și să le împarți, mai apoi, cu generozitate, și celor din jur. Asta fac numai acei ,,amatori” cu suflet mare, deschis și frumos! Fiindcă, să ne înțelegem, există și diletanți egoiști!
    Mie îmi place ce citesc aici, o să mai trec - și aș vrea să dau peste cât mai mulți ,,diletanți” așa ca dvs.
    Și o întrebare: ați citit vreo carte de Tudor Opriș? Un mare diletant (amator) în ale naturii, dar care a scris minunate și bine documentate cărți despre animale și plante. Și nici n-a fost măcar profesor de biologie, ci profesor de Română și Franceză!
    Toate cele bune și spor în toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosc ca n-am citit si acum aud pentru prima data de domnul Tudor Opris, dar promit sa caut vreo carte scrisa de el ca sa aflu mai multe.

      Ștergere
    2. Am căutat să aflu mai multe despre Tudor Opris și printre altele celor interesați pot recomanda la rândul meu pagina din link.

      Ștergere
    3. Mă bucur că v-ați interesat deja de cărțile scriitorului Tudor Opriș. A publicat peste o sută de cărți, pe teme diverse, eu făceam referire la cărțile pe temă biologică. Eu am crescut citind aceste cărți. L-am cunoscut pe dl. profesor Tudor Opriș, am vreo 5-6 cărți cu autograf; din păcate, nu mai e printre noi, a trecut la Domnul la începutul anului trecut. Vă recomand Bios-ul lui Tudor Opriș, o carte în 4 volume, atotcuprinzătoare, cu multă informație pe temă biologică, scrisă simplu, atractiv, pe înțelesul tuturor, popularizând, cu finețe și multă competență, curiozitățile din lumea vegetală și animală. Și mai sunt și altele, aveți de unde alege!
      Toate cele bune!

      Ștergere
    4. Chiar astăzi, că tot am vorbit despre Tudor Opriș, facebok-ul mi-a dat articolul postat cu un an în urmă, pe 25 ianuarie 2015:
      A murit TUDOR OPRIȘ (1926 - 2015), scriitor, profesor deosebit, autor a zeci și zeci de volume. Am avut onoarea să-l cunosc personal și să primesc de la dânsul, pe lângă sfaturi și încurajări, și câteva cărți cu autograf. Nici nu aveți idee cât de mult l-am iubit pe acest scriitor și om deosebit! În tinerețea mea, ca să mă puteți înțelege, mi s-a întâmplat să dorm de multe ori cu cărțile sale sub pernă... Mă bucur că l-am cunoscut și mă întristez că nu mai e... Dumnezeu să-l odihnească în pace!
      Puteți intra pe blogul regretatului scriitor - tudor-opriș.blogspot.ro - și veți găsi acolo o listă impresionantă cu cărțile pe care le-a scris și publicat. Tot de acolo m-am folosit și de imaginea cu care am însoțit aceste rânduri.
      Cu mulți ani în urmă, în timp ce-și sărbătorea ziua onomastică, i-am trimis Dlui Profesor poezia pe care o redau mai jos. E o poezie simplă - și m-am bucurat mult că Dlui Tudor Opriș i-a plăcut.

      COPACUL

      în lumea asta de mirări și fluturi -
      când soarele e parcă mai puțin -
      copacule, ți-e milă să te scuturi
      deși ești darnic și de rod ești plin!

      prin sevă parcă-ți urcă minerale
      văratice și tainice poteci
      și rodul greu se leagănă pe poale,
      c-abia te ții, te ții să nu te pleci.

      chiar dacă vremea rece o să vină
      și trunchiul uscățiv s-o desfrunzi,
      dacă ai pus sub ierburi rădăcină,
      din ea lăstari văratici vor rodi.

      și fructul ăsta, care toamna-îl sameni
      cu dărnicie pentru tot ce-i viu,
      e hrana cea mai scumpă pentru oameni,
      cu care să se sature târziu.

      copacule, cum frunza ți se zbate
      în aurul de toamnă nefiresc -
      și fiecare frunză e o carte
      în care te citesc și regăsesc!

      Sunt puțin ocupat în momentul de față, dar o să vă citesc și celelalte două postări.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  5. parca... palinca diletanta ar fi mai buna. :)
    consider ca experienta cuiva care a imbratisat un astfel de hobby (culegator/cunoscator a ciupercilor din flora spontana)poate fi luata in seama de adevaratii amatori in ale ciupercilor, fiindu-le de un real folos. dar de aici si pana a studia si a fi la curent cu ultimele informatii despre articole sau carti referitoare la ciuperci si mai ales de a avea "chef" si cunostinte sa tii un astfel de blog este drum lung. asa ca: felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu palinca nu ma impac cel mai bine... poate de sarbatori asa cate un pic ... dealtfel Multumesc pentru pareri si urari si sa va vad pe aici cat mai des si mai multi... asta impulsioneaza cel mai bine...

      Ștergere