Clathrus ruber |
Cei ce avem copii mici, (mă refer exclusiv la bebeluși) oferim acestora în permanență jucării fel și fel a căror denumire de multe ori nici nu o cunoaștem. De cele mai multe ori ne referim la ele ca "zdrăngănici". Vă sună cunoscut acest termen? Aceste jucării sunt astfel concepute, încât să nu rănească copii; ele au o "carcasă" mai mult sau mai putin cauciucată și sunt parțial umplute cu biluțe de plastic, care prin mișcarescot sunete ce atrag atenția copiilor, ciuperca Coșârca roșie (Clathrus ruber) este ...
o astfel de jucărie a naturii. Ea nu seamănă cu nici o altă ciupercă și la prima vedere ești tentat a crede că este una din jucăriile copiilor mai sus descrise. Această confuzie este cu atât mai probabilă cu cât ciuperca de multe ori răsare chiar în curtea omului.
Coșârca roșie (Clathrus ruber) face parte din familia Phallaceae-lor ca de altfel și Bozuzul (Phallus impudicus) și răspândirea sporilor se bazează pe aceleași metode "cadaveristice". Dacă Bozuzul își expune sporii în exterior, C. ruber le dezvoltă în interiorul cavității, astfel asigurându-se că sporii nu se vor pierde pe lângă ciuperca mamă, ci insectele vor "munci" pentru a le răspândii. Dacă în cazul Bozuzului, acești spori se lipesc în gerenral de picioarele insectelor, muștelor; în cazul C. ruber, ele au șanse sporite de a se atașa de corpul, aripile insectelor și nu doar pe picioarele acestora.
Ciuperca se aseamănă cu speciile de Bozuz nu doar sub aspectul de atragere a insectelor și răspândire a sporilor ci și din punct de vedere a diferitelor stadii de dezvoltare. Astfel, își începe ciclul de viață sub forma de ou, (ou presupus a fi comestibil, dar eu personal nu cred că o voi încerca) stadiu în care după cum puteți vedea în imaginea de mai sus, se pot distinge deja foarte clar "brațele" ciuperci, precum suportul vâscos, mirositor, în care se vor dezvolta sporii; urmând ca mai apoi ciuperca să spargă acest ou și să se ridice deasupra solului sub forma acestui "coș" închis.
Prima sa ilustrare datează din 1560 și este făcută de către Conrad Gesner, dar o descriere știițifică despre ea a apărut abia in anul 1729 publicat de către Pier Antonio Micheli, iar denumire sa de azi datează din 1801 și este atribuită lui Christiaan Hendrick Persoon. Denumirea de Clathrus semnifică cușcă, pe când epitetul de ruber se trage de la culoarea roșie.
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea: Basidiomycota
Clasa: Agaricomycetes
Ordinul:
Phallales
Familia: Phallaceae
Genul: Clathrus
Specia: Clathrus ruber
Sinonime: Clathrus cancellatus, Clathrus flavescens, Clathrus nicaeensis, Clathrus ruber var. flavescens.
Specie protejată: comună.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Aparatul fructifer: 5-15 cm diametru, 6-12 cm înălţime. La început estec a un ou, moale, gelatinos, învelit într-o coajă fragilă
albă. Pe măsură ce se maturizează, învelişul se deschide în partea
superioară şi începe să apară la suprafaţă exoperidiul, care este format
dintr-o reţea globulară, foarte complicată şi de culoarea roşie ca a
coralului, cu zimţi, deşi într-o nuanţă mai deschisă. Ramurile din care
este formată reţeaua, pătrate în secţiune, sunt complet goale în
interior şi foarte fragile. Suprafaţa, lucioasă şi
mucilaginoasă, emană un miros fetid, respingător, care se poate simţi de
la mare distanţă. Exoperidiul are un colorit variabil între roşu-viu şi
roz. Reţeaua poate fi uneori întreruptă sau incompletă.
Piciorul: Volvă de la bază este membranoasă şi se
prelungeşte în pământ cu un fel de rizom foarte ramificat. Este de culoare albă.
Carnea: Gleba se
reduce la câteva mici granule negricioase.
Distribuția: specie saprofită ce crește solitar sau în grupuri cu câteva exemplare în apropiere de resturi lemnoase, rumeguș, crengi în descompunere; creşte în locurile ierboase, pe pajiști, gazoane, în curți, sau păduri de
foioase, în locuri relativ umede, de la şes la deal, aproape tot anul (din primăvară până la final de toamnaă).
Comestibilitatea: necomestibilă.
Specii asemănătoare:
- este o specie de ciupercă care nu se poate confunda cu alte specii de ciuperci.
Corect cred că este coşarcă! Nu sunt foarte sigur.
RăspundețiȘtergereInteresant articolul!
chiar mă uitasem și eu cum ar fi corect, dar în DEX am găsit referire la ea ca și coșârcă deși mai degrabă cred că se trage din cuvântul din limba maghiară "kosar", "kosarka"... mă rog...
ȘtergereAstazi am vazut-o si eu intr-o gradina din fata unui bloc! O stiam in faza ei de maturitate in articole despre cele mai frumoase ciuperci! Am atins-o am mirosit-o! Sa ma ierte cei ce mananca dar mi se pare ca miroase precum anumite snacksuri! Fara sa ma gandesc am zis: clar e otravitoare! Mergand mai departe am vazut-o in stadiu de ou nestiind ca e aceeasi ciuperca si dupa miros am zis: asta e comestibila! Mi ae pare interesanta in stadiu de ou imi pare ca seamana cu creierul uman! Pacat ca nu indraznim sa o "degustam" macar in stadiu mix desi am citit in anumite articole ca in acest stadiu ar fi comestibila asa cum zisesem si eu! Eu as elimina partea verde din interior daca ar fi sa o mananc dar pana la noi studii nu stiu cum e mai bine!
RăspundețiȘtergeredaca n-as fi obligat de conditii de supravietuire (ceea ce nu e cazul), nu cred ca l-as baga in gura :)
ȘtergereNu se intelege ca asta ar fi singura conditie? Si totusi poate nici atunci caci exista si alte cai de supravietuire!
RăspundețiȘtergere:)
Ștergere