Diacriticele...

diacriticele
Diacriticele
De zile în șir stau și mă gândesc cum este mai bine? Să folosesc sau să nu folosesc diacritice în articolele mele. Caut și găsesc tot felul de răspunsuri dar nici unul nu mă satisface, deoarece nici unul nu este ceva oficial, ci sunt doar părerile fiecăruia și din păcate mult prea subiective... Mă ajutați și voi în găsirea răspunsului corect?

Articolele mele sunt pline de greșeli gramaticale deși nu mai sunt copilul din clasele generale, care încă n-a trecut peste aceste lecții (recunosc asta). Dar din păcate (și o susțin și alții) este foarte greu să îți găsești propriile greșeli deoarece mintea ne joacă feste. Ea va citi în totdeauna ce voiai să scrii și nu ceea ce ai scris de fapt (se autocompletează), din acest motiv și la tipografii, cei care corectează textele sunt persoane diferite față de autorii textelor...

Pe de altă parte, există studii care au arătat că inclusiv dacă scrii total greșit, în sensul că amesteci toate literele dintr-un cuvânt pastrând doar prima și ultima literă în ordinea corectă, creierul omului reușește să se adapteze și să citească textul corect. (Încercați și voi un astfel de text și îmi veți da dreptate, sau mă rog, celor ce au realizat acest studiu).

Astea fiind lămurite să ne întoarcem de unde am pornit. Fie că scriem cu diacritice, fie că renunțăm la ele, creierul va citi textul corect. Ca atare; din punctul meu de vedere; rămâne doar o problemă legată de mândria noastră de a fi Români și de a scrie cât mai "corect". Sunteți de acord cu mine?

Pornind de la aspectul "estetic", da, este mai plăcut să citești textul  în care s-au folosit diacritice, dar nu este esențial. Pe de altă parte vine problema "programatorului" care se luptă cu două aspecte: să mulțumească cititorul resepectiv să-și prezinte textul astfel încât și motoarele de căutare să o parcurgă ușor.

Odată cu regionalizarea domeniilor, Google a declarat pe undeva (nu mai am link-ul ) cum că motorul său de căutare știe să folosească diacriticele. Aș zice că este perfect până aici și putem folosi diacriticele fără nici o reținere deoarece Google ne va găsi oricum. Este adevărat? Eu îmi pun semne de întrebare. De ce? Pentru că odată ce te-ai decis să exiști în acest spatiu cibernetic, vei căuta să fi și cunoscut. Fără cititori, nu are sens să publici ... (mă inșel cumva?). Ca atare începi să îți promovezi pagina de internet pe care publici. 

Canale de marketing în acest sens avem la îndemână multe, n-o să intru în amănunte pentru asta, dar .. printre ele sunt și directoarele de promovare. Amintesc de ele întrucât ele mi-au atras atenția asupra diacriticelor și anume că nu toate directoarele recunosc diacriticele. Unele (în procentaj destul de mare) dintre ele, tratează diacriticele sub forma simbolurilor lor originale: [ ] ; ' \ și de aici mi se pune și semnul întrebării. Motoarele de căutare sigur recunosc diacriticele? Ce dovadă avem în acest sens?


12 comentarii:

  1. Eu am scris intotdeauna cu diacritice pe blog si google ma gaseste fara probleme. Plus ca cititorilor le este mult mai usor sa inteleaga ce scriu, fara sa faca efortul de a descoperi cand vreau sa spun fata, făta sau față. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea cu cititorii am subliniat-o și eu, ce mă nedumerște este partea motoarelor de căutare. Când zii că te-au găsit în totdeauna la ce te referi? Cum ai testat?

      Ștergere
    2. Daca din cautari fara diacritice imi vin oameni pe blog, la postari scrise cu diacritice, e clar ca ma vede google...

      Ștergere
    3. mda, e un punct de vedere, dar nu e stiintific :)
      mie imi plac mai mult lucrurule ce se pot demonstra, cantari, pipai ...

      Ștergere
    4. Ce alta doveda mai vrei? Eu nu imi optimizez in nici un fel blogul si totusi imi intra zilnic, numai din cautari de pe google, sute de oameni.

      Ștergere
    5. Vienela, nu ne certam, e doar o discutie deschisa, blogul tau are imediat 2 ani vechime, timp in care ti-ai format un public care vine si fara cautari; cum ii separi pe acestia de cei care vin de pe google?
      tu nu scrii pe o nisa ingusta, publici 4-5 articole pe zi din diferite domenii (nu ma adancesc in tematica), dar din care unele articole au in sine cuvinte cheie "impuse"...
      dar pentru noi cei care am ales o nisa ingusta, optimizarea este vitala (trebuie sa recunoastem asta).

      cat esti de vizibil se reflecta si prin ranking, google o face mai rar asa ca nu ma raportez la el. Alexa imi da o valoare frumusica ceea ce cred ca este bine tinind cont ca suntem in plin sezon de repaos pe nisa aleasa de mine, traficul monitorizat de google analitics sau infostat imi arata la fel, e multumitor pentru aceasta perioada si la faptul ca blogul nu are inca 5 luni vechime ... dar sa ma multumesc cu atat si gata?

      Ștergere
    6. Off, nu reusim sa ne intelegem. Eu ma refer aici strict la cautarile pe care le vad studiind analyticsul, cautari care nu au legatura cu ceea ce scriu in advertoriale. Nu ma refer la cititorii fideli, nici la cuvintele impuse, ci doar la cautarile trimise de google ce se potrivesc continutului de pe blogul meu.
      De Alexa nu am tinut niciodata cont, nici nu mai stiu ce valori imi da... :)

      Ștergere
    7. cand nu pricepi ceva, multi te intreaba daca esti turc,
      nu sunt turc dar cum am mai zis, imi plac lucrurile demonstrate.
      cum zici si tu, si eu am vizitatori de pe google care ajung cu fel si fel de cautari pe la mine, de multe ori fara nici o legatura cu ciupercile, dar asta nu inseamna ca se datoreaza prezentei sau lipsei diacriticelor ci mai degraba cailor intortocheate ale google-ului prin care doar el stie ce si cum analizeaza ca sa iti gaseasca cea ce cauti tu de fapt.

      Ștergere
  2. Emod, depinde de publicul ţintă, inclusiv de educaţie, cum scrie, cum citeşte acest profil.
    Nu ştiu dacă diacriticele îţi vor aduce un profit în pr.
    Mie nu mi-au adus, dar sunt vorbitor nativ şi pur şi simplu îmi place să scriu aşa. Adevărat, greşesc şi încă des. Dar asta este, din greşeli învăţăm!
    Am făcut mici schimbări articolelor tale (g.p-urile), dar care sper eu să nu fi afectat mesajul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. singurul profit care il caut in pr este vizibilitatea cat mai buna (se reflectaprin pr), iar asta o reduc inapoi la cuvintele cheie. care la urma urmei sunt influentate de "diacritice" in semnsul ca daca eu scriu "ciupercă" dar google il vede ca fiind "ciuperc[" atunci deja am pierdut din start toate cautarile care au plecat probabil de la "ciuperca", sau nu?

      ma poti urmarii?

      Nu am target un public de o anumita varsta sau educatie, publicul sunt toti cei interesati de ciuperci indiferent de varsta, reselile sunt cu totul altceva si cum ai zis si tu, invatam o viata intreaga ...

      Ștergere
    2. greselile*

      (nu am gresit intentionat cuvantul)

      Ștergere
    3. dacă greşeai intenţionat (e oarecum pleonasm) chiar mă supăram! :)
      uite cum văd eu problema.
      pe mine, mă găsesc după titlu pe care îl folosesc ca o etichetă principală
      Apoi folosesc descrierea pentru căutare ca şi a doua etichetă.
      etichetele mai pot ajuta un pic.
      Crede-mă când vreau să fiu găsit chiar reuşesc. Probabil că pe blogul de kirby va trebui să mai aştept un pic ca să revină, dar nu strică să urmăreşti un pic evoluţia.

      Ștergere