Macrolepiota procera |
Ma intreb asta cu atat mai mult cu cat chiar el a sesizat vreo 4 "nuante" (sa nu le spunem chiar variante fara sa stim ce a cules) ale acestei ciuperci.
Palaria sarpelui (Macrolepiota procera) mai este cunoscuta si ca Ciuperca umbrela deoarece poate creste pina la 30cm diametru sau chiar mai mare si face parte dintr-o familie foarte pestrita. Pina nu de mult era denumita Lepiota procera ca si alte surate ale ei; denumirea de azi se explica de la sine: macro, adica mare. Dar eu as duce un pic mai departe aceasta separatie in denumiri deoarece din cate cunosc toate macrolepiotele sunt comestibile in timp ce marea majoritate a lepiotelor sunt otravitoare.
Cum le recunostem? Este usor. Nici o lepiota nu depaseste 5-6cm, in timp ce toate macrolepiotele trec de 10-15cm. Binenteles ca exista si alte diferente pentru recunosterea speciei, dar pentru un ciupercar incepator asta este de ajuns.
Ce face unica Palaria Sarpelui (Macrolepiota procera) printre suratele ei? chiar insasi denumirea "procera", adica subtire si inalt; este practic elementul de verificare ca am gasit palaria sarpelui. De aceea nu recomand culegerea "lepiotelor" daca nu gasim in zona si vre-un exemplar maturizat dupa care ne putem forma idee despre ce am intilnit. De ce zic asta? fiindca printre lepiote exista 5 specii care sunt mortal otravitoare si dintre care 3 se gasesc si pe la noi. Acestea din urma sunt: Lepiota brunneo-incarnata, Lepiota castanea si Lepiota helveola. Toxina lor atacta ficatul si ca simptome au varsaturi si diaree puternice.
Un alt element de siguranta in identificarea lor, este ca aceste 3 specii otravitoare pe linga ca sunt de talie mica, ele apar doar in padurile de rasinoase, pe cand palaria sarpelui apare oriunde prin iarba, de la paduri de foioase la rasinoase, gradini, parcuri, pe marginea drumurilor, lunci ... Eu personal poate as evita sa o culeg din padurile de rasinoase tocmai in ideea evitarii oricarui risc.
Palaria sarpelui este o delicatesa dar i se consuma doar palaria, intrucat piciorul este foarte fibros, atos; reteta cea mai comuna a sa este prajita in ou, dar tocmai in ideea de a nu prezenta ceea ce deja cu totii cunoasteti, o sa va prezint o alta modalitate a sa de a se consuma.
Ravioli cu ciuperci |
Ingrediente: 200g faina, 4 linguri de apa calduta, 2 oua, 6-8 palarii de palarie sarpelui (sau echivalentul lor din orica alta ciuperca), 3 catei de usturoi, 1 litru de cioarba de legume (merge si apa), 200ml de frisca sau smantana grasa, unt, sare, piper si frunze proaspete de patrunjel.
Modul de preparare: pregatim aluatul pentru paste amestecand usor faina cu ouale si apa calduta pina la omogenizare, apoi il lasam la rece (in frigider) aproximativ 30 de minute iar in aceasta perioada de asteptare avem timp sa pregatim umplutura si sosul. Sosul: punem untul intr-o tigaie sa se topeasca si adaugam catei de usturoi maruntiti pentru a se cali, intre timp curatam si maruntim ciupercile care le adaugam usturoiului in tigaie; piperam dupa gust si presaram cu niste frunze de patrunjel. Cand amestecul incepe sa se caleasca, adaugam frisca sau smantana si o fierbem pina ce obtinem un sos gros. Sosul il vom sara dupa gust. Intre timp aluatul s-a odihnit destul, il scoatem din frigider si il intindem pentru a decupa din el 10-12 patrate, peste care vom pune din sosul care a inceput sa se raceasca. Inchidem si sigilam perinitele formate prin umezirea usoara a marginilor si presarea lor una de alta, apoi trecem la fierberea lor in ciorba de legume aproximativ 10 minute. Da am zis ciorba de legume, deoarece va conferi un gust delicat pastelor, dar daca nu aveti pe moment asa ceva prin caas, merge si fierberea in apa. La servire adaugati peste ravioli din sosul ramas si decorati cu frunze de patrunjel. Pofta buna.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizare ciuperii Macrolepiota procera:
Palaria poate atinge 10-30cm, initial este globuloasa apoi larg convexa; in forma de
umbrela si in final aplatizata, cu un gurgui central mare, neteda si de culoare
maro-inchis. Cuticula, destul de deschisa la culoare este acoperita de numerosi
solzi maronii, mai desi in centru si din ce in ce mai rari spre margine, cu
franjuri pe bordura. Coloritul palariei poate varia de la gri
la culoarea cojii de aluna in nuanta deschisa, cu solzi mai mult sau mai putin
desi.
Lamele sunt dese si inalte, initial sunt albe si apoi devin maro cu nuante roscate.
Piciorul, 10-40 cm, este cilindric, gol in
interior, foarte lung, compact si fragil; relativ bulbos la baza. Suprafata sa
este acoperita de solzi mici si desi asezati in siruri concentrice sau
ondulate, astfel incat in ansamblu pare tarcat in nuante deschise si inchise.
Este de asemenea prezent si un inel mare, tare si membranos, care poate aluneca
in jos de-a lungul piciorului. Inelul este alb in partea sa superioara si maro in cea inferioara
Carnea palariei este moale si elastica, in timp
ce a piciorului este fibroasa si tare.
Creste prin iarba practic oriunde,
de la paduri de foioase la rasinoase, gradini, parcuri, pe marginea drumurilor, lunci, pe terenuri nisipoase sau cu pietris, de la campie la munte. Ca si sezon o intalnim vara si la inceputul
toamnei.
Se aseamana foarte mult cu Lepiota rhacodes
(buretele serpesc sofraniu), care insa are piciorul mai scurt si o
bulbozitate mai pronuntata la baza. Amanita pantherina (buretele panterei), de asemenea poate crea probleme incepatorilor in identificarea acestei ciuperci, deoarece coloritul acestei este acelasi cu a Palariei sarpelui: maroniu cu alb, dar tocmai incers. Atata timp cat palaria sarpelui este de culoare maronie pe fond alb, buretele panterei este maroniu cu pete albicioase.
Imaginea am luat-o de aici: Macrolepiota procera, The talking kitchen
Foarte buna ciuperca si spornica la cules.
RăspundețiȘtergereIn urma cu cativa ani am gasit o pajiste la munte pe unde trecusera turmele de oi si la 2-3 zile dupa ploaie am gasit ciupercile. Erau in special pe langa ferigi unde fusese taiata padurea. Intr-o ora am adunat mai bine de un sac (20 de kg) care au mers la murat dar si facute pane. E ciudat sa pui o singura ciuperca in tigaie si sa nu mai ai loc :)
Mi s-a parut usor de recunoscut intrucat e singura cu inel fibros si foarte foarte mare palaria.
Ionut
PS: senzational blog :)
ai dreptate si ma bucur ca iti place ce gasesti pe acest blog.
ȘtergereE comestibila palaria sarpelui la inceput si eu le am aruncat.
Ștergerenu avem de unde le stii pe toate, de aceea se spune ca toata viata invatam
Ștergere[IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/33671/debbcf336709685.jpg[/IMG]
RăspundețiȘtergereAm gasit deja cateva din astea uriase. Spre toamna numarul va creste.
sper sa fie macar ca si anul trecut (deoarece au fost multe)
Ștergeream fost in padure si am gasit o droaie de ciuperci .dupa aspect ar fi palaria sarpelui, vreau sa vo descriu sa va dati si voi cu parerea despre ce e vorba. am luat numai exemplarele tinere fiindca cele prea mari care aveau palaria deschisa aveau viermi, si erau maro inchis la culoare,aceste tinere au lamelele bej.,palaria deasupra e bej deschis iar scoamele sant bej inchis,are piciorul lung de aproximativ 8-10 cm cele foarte tinere si 14 -16 cm cele mijlocii iar inelul nu este desprins inca de marginea lamelelor pentru ca palaria nu este deschisa de tot.altceva nu stiu ce sa va mai spun, poate ma ajutati sa-mi spuneti daca e comestibila.
RăspundețiȘtergereAveti cumva si niste poze de la fata locului cu vreuna (sau in cazul mai nefericit, cu ele acasa, astfel incat sa ne putem da seama si de dimensiuni)
Ștergeredealtfel chiar daca v-as confirma specia, identificarea dupa poza si/sau descrieri "subiective" este periculoasa in totdeauna.
Dupa descriere aveti toate sansele sa fie vreo specie de Macrolepiota (comestibile toate din cate stiu), dar ma repet, as prefera si o poza, precum as sugera precautia cu speciile pe care nu le cunoasteti personal.
Staful cel mai bun pe care v-il pot da este de a cunoaste pe cineva in zona dvs care poate sa le verifice si personal, sau sa mearga cel putin odata cu dvs si sa va confirme specia la fata locului (dupa care am convingerea ca o retineti si dvs.)
imi pare rau dar nu am facut poze ,dar cutreer padurea o data pe saptamana si o sa fac poze. multumesc mult pentru raspunsul prompt.
RăspundețiȘtergereiar am fost in padure si am facut si poze cu tel. mobil dar cum nu le prea am cu tehnica asta a fotografiei nu stiu cum sa le pun pe blogul dumneavoastra sa le vedeti,le-am descarcat in documentele mele dar mai departe nu stiu.o prietena care le cunoaste mi-a zis ca sant palaria sarpelui si ca ea le facea pane.
RăspundețiȘtergeretrimiteti-mile prin email si le afisez eu daca e cazul
Ștergeredate de contact ciuopercomania
Ștergeredaca aveti timp si bunavointa va rog sa intrati pe pagina mea de facebook ANDONE IOANA acolo le-am postat. va multumesc!
RăspundețiȘtergereM-am uitat la cel putin 10 Andone Ioana pe Facebook, dar n-am gasit nici una care sa aibe poze despre ciuperci, puteti da un share pe timeline-ul meu de facebook? Ciupercomania.
ȘtergerePalaria sarpelui este Amanita Muscaria. Palarie rosie cu puncte albe. Extrem de otravitoare, ataca ficatul. Aceea este Palaria sarpelui. Ce mancati dvs este altceva.
RăspundețiȘtergereEu mănânc de ani buni și ni am nici un simptom.Chiar ieri am cules și am făcut tocăniță și pane.
ȘtergereDenumirile populare din diferitele zone ale tarii nu le contest. Tocmai de aceea fiecare trebuie sa isi identifice foarte corect ciupercile gasite.
Ștergereburete șerpesc
ȘtergereMacrolepiota este burete serpesc. Cu totul altceva!! Poate se ia careva dupa voi si face o tocana de palaria sarpelui, ca nu mai apuca a doua zi.
RăspundețiȘtergereSi palaria sarpelui cea extrem de otravitoare, nu este deloc de talie mica!!! In primul rand are o culoare de avertizare! Rosu!!
RăspundețiȘtergerenu stiu daca toate cele trei comentarii va apartin sau nu (presupun ca da), insa Aceasta ciuperca este Palaria sarpelui fie ca doriti fie nu. Si asta nu pentru ca v-o spun eu, ci fiindca asa e cunoscut in popor inca de dinainte ca eu sau dumneata sa existi. Ca pe la dvs i sa mai spune si altor ciuperci in mod identic? este foarte posibil. Tocmai de aceea incercam sa ne raportam la cate o ciuperca si cu denumirea stiintifica. Pentru a nu exista dubii in ceea ce o priveste.
ȘtergereAm cules si eu dar langa ele am găsit și altele mai mici mai puțin dezvoltat sunt bune
ȘtergereAm cules si eu dar langa ele am găsit și altele mai mici mai puțin dezvoltat sunt bune
Ștergerepe cele mici le-as evita, nu de alta dar speciile de Lepiota sunt in general toxice... unele provocand chiar probleme serioase... iar Lepiotele seamana foarte bine cu Macrolepiotele, dar rareori depasesc 5cm in diametrul palariei... ca atare pentru a evita orice confuzie... le-as evita.
ȘtergereCred că cel mai indicat nume (popular) ar fi piciorul căprioarei...
RăspundețiȘtergeretradus din limba maghiara asa ar fi, insa denumirile noastre populare le-au dat cei dinaintea noastra ...
ȘtergereAm cules anul acesta un portbagaj plin ,am împărțit tuturor cunoștințelor deoarece erau foarte multe și singurul mod de preparare este pane pe care îl știu și vreau să las loc în congelator și pt carne .!!!
RăspundețiȘtergereputeti face zacusca :)
ȘtergereCum aș putea să le păstrez pe iarnă???
Ștergeregasiti raspunsuri mai sus, sau la capitoluld e conservarea ciupercilor
ȘtergereMultumiim!!! Am hasit si eu. Anul trecut am gasit in acelasi loc si mai mari, dar anul asta f tinere si aproape complet albe, peste 10cm si doar bulbul din mijloc usor maroniu . Or fi bune? Nu stiu cum sa pun poze.
RăspundețiȘtergerepuneti linkurile de acces si ne dam cu parerea
Ștergereurcati pozele in albumul google, sau fliecker sau alte pagini similare si puneti linkul catre ele...
ȘtergereBună seara! Am găsit niște ciuperci ce par a fi pălăria șarpelui. Ma puteți ajuta, va rog, dacă trimit poze?
RăspundețiȘtergerehttps://photos.app.goo.gl/Mxv5xmftxaUgEVSM8
RăspundețiȘtergereBuna ziua, da, sunt Macrolepiote
ȘtergereMulțumesc!
ȘtergereBuna seara, am gasit ciupercutele astea pe un camp de langa Cluj (prin Feleacu/Micesti) langa padure si am crezut ca sunt piciorul caprioarei. Tatal meu i-a mancat si nu a avut probleme dar cumva nu am o siguranta ca ar fi fost macrolepiota procera, insa nici nu mi-i se pare ca seamana destul de tare cu vreo specie toxica. Probabil nu l-a deranjat din cauza ca portia a fost mica.
RăspundețiȘtergerepoza : https://imgur.com/VCTdERF
O fi macrolepiota mastoidea?
Ștergere