Gheba de miere |
ataca materia lemnoasa inca sanatoasa (il paraziteaza) si o consuma in totalitate (saprophite) pana cand lemnul devine albicios, poros si sfaramicios.
Armillaria mellea rhizomorphs |
Dar ziceam ca Gheba de miere sau Halimas in unele zone (Armillaria mellea) este o ciuperca comestibila. Consumata in stare cruda sau insuficient fiarta este otravitoare in sensul ca provoaca un puternic efect diuretic; de aceea este obligatorie fierberea sa cel putin 20 de minute inainte de a se consuma. Deoarece creste in totdeauna in grupuri mari, se pot culege cantitati mari si se preteaza foarte bine pentru a fi conservata. Cel mai bine se preteaza a fi conservata in ulei sau otet si consumata ca aperitiv sau garnitura.
Numele nu cred ca trebuie sa v-il amintesc; la primit dupa culoarea ca de miere a palariei si e usor de recunoscut dupa: inelul albicios, palaria de culoare mai inchisa pe centru si solzoasa, piciorul aparent pufos si foarte finros precum rizomorfele sale negre care impanzesc copacul sau butucul pe care creste. De amintit insa cateva lucruri inainte de a se consuma:
Ghebe cu usturoi si patrunjel |
Reteta pe care v-o recomand azi este despre conservarea ciupercilor pentru iarna si este oferita cu amabilitatea domnului Adi Hadean : Ghebe cu usturoi si patrunjel: pentru 1 kg de ghebe, 4-5 catei de usturoi, 3-4 linguri de frunze de patrunjle taiate marunt, ulei, 1/2 lingurita sare pentru muraturi.
Modul de preparare: Puneti intr-o cratita patru linguri de ulei, ghebele si
usturoiul, chiar si patrunjelul. Presarati o jumatate de lingurita de sare
grunjoasa peste ghebe si ...
Reteta integrala o puteti citi urmand linkul din numele retetei.
Reteta integrala o puteti citi urmand linkul din numele retetei.
Ca si nota as mentiona ca Ghebele batrane si toxice se pot descoperi fierbind un catel de usturoi cu ele. Daca usturoiul isi schimba culoarea din alb in vanat, atunci lotul a fost compromis si se recomanda a se arunca totul, daca ramane alb, totul este bine si se poate continua.
Numele nu cred ca trebuie sa v-il amintesc; la primit dupa culoarea ca de miere a palariei si e usor de recunoscut dupa: inelul albicios, palaria de culoare mai inchisa pe centru si solzoasa, piciorul aparent pufos si foarte finros precum rizomorfele sale negre care impanzesc copacul sau butucul pe care creste. De amintit insa cateva lucruri inainte de a se consuma:
- se foloseste doar palaria fiindca piciorul este foarte fibros.
- la fierbere emana un miros ca de lesie
- apa in care s-a fiert se innegreste si trebuie aruncata
- apa in care s-a fiert si in care va fi conservata in continuare tinde sa se gelatinifieze, ceea ce ii poate deranja pe cei carora nu le place efectul de "balire"
- daca e culease dupa primul inghet sau se congeleaza in stare cruda, toxinele isi amplifica efectul.
Cele aproximativ 250 de specii de Ghebe sunt o alta familie de ciuperci foarte contestate de-a lungul timpului, ele fiind trecute dintr-o categorie in alta si chiar impartite in familii diferite, astfel ciupercile matsutake, care initial au facut parte din aceasta familie dar fiind mycorhize, au devenit Tricholoma magnivelare, iar pentru Gheba de miere (Armillaria mellea) sa vehiculat chiar ideea de a fi denumita Armillariella.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciuperii Armillaria mellea:
Palaria este de 4-15 cm, consistenta, la
inceput semisferica apoi din ce in ce mai plata, iar la sfarsitul maturizarii
chiar adancita. Cuticula este neteda, lucioasa pe vreme umeda si mata pe timp
uscat, acoperita de numerosi solzi maronii, ascutiti si curbati, mult mai desi in
centrul palariei si mai rari catre margine, care de cele mai multe ori este
neteda si cu striatii vizibile. La exemplarele mature solzii pot lipsi in
totalitate. Coloritul palariei este extrem de variat, de la galbena ca mierea pe plopi, salcami si duzi, maronie
pe stejari, gri-albicioasa pe soc si brun-roscata pe conifere.
Lamele sunt dese, nu
prea late si decurente, dand piciorului un aspect striat in portiunea dintre
inel si palarie. Lamele sunt albicioase, apoi galbui si
la sfarsitul maturizarii de culoarea scortisoarei cu pete vizibile, roscate.
Piciorul de 5-20 cm, cilindric, alungit, cu baza uneori accentuat
bulboasa, deseori curbat in jos, fibroasa in exterior si pufoasa ca buretel pe interior. Inelul carnos si mare, la exemplarele tinere se uneste cu palaria formand un
fel de cortina. Este persistent chiar si la exemplarele adulte, avand partea
superioara alba si fin zimtata in timp ce partea inferiora este galbuie, intr-o
nuanta mai mult sau mai putin intensa si cu aspect lanos. Partea de deasupra inelului este galbena sau cu nuante rozii, mai mult sau mai
putin striata, in timp ce mai jos este acoperita de puf si are culoarea maroniu-deschis.
La baza poate fi, uneori si negricioasa.
Carnea este albicioasa, frageda cea a palariei si
fibros-lemnoasa cea a piciorului, cu miros specific de ciuperca si cu gust usor
amarui.Gustul ciupercilor care cresc pe conifere este
mult mai amar.
Distributia: creste atat solitar cat si in grupuri destul de numeroase, ajungand
uneori la sute de exemplare, pe trunchiuri, pe radacini, pe busteni in curs de
putrefactie, de foioase, dar si de conifere; poate creste chiar pe mici bucati
de lemn cazute pe pamant.
In forma parazita care creste pe arborii vii,
miceliul formeaza un fel de pasla deasa si albicioasa sub coaja acestora si
prin dezvoltarea sa impresionant de rapida duce in scurt timp la degradarea si
la moartea plantei-gazda. In forma saprofita poate creste ani intregi pe
acelasi bustean pana ce consuma toate substantele nutritive pe care le ofera
lemnul mort. Este o ciuperca de toamna din septembrie pana la primul inghet.
Imaginile le-am preluat de aici: Armillaria mellea rizomorphe, Armillaria mellea, Ghebe cu usturoi si patrunjel
Ehee nu stiu de ce in aceasta toamna n-am gasit inca ghebe si tare am chef de muraturi din ele.Poate daca sanatatea mi-ar permite si m-as duce departe in inima padurii as gasi.
RăspundețiȘtergereAm fost azi la ghebe. Am mers in padure mai adanc. Am gasit cateva.. apoi am zis ca plec, ca n-are rost.. ma prinde noaptea prin pădure. Si, slava lui Dumnezeu, chiar la marginea drumului, am dat peste un loc se unde o ora si mai bine, am strans pana nu am mao putut. Erau atat de multe, ca n-am avut unde sa le pun pe toate.
ȘtergereDeci, din ce am observat. Trebuie sa fie o zona bogata in umiditate, cu lemn in putrefactie, eventual tufe, urzici... si sa aiba acces la caldura. Ca idee, pe viitor. Nu erau cioate.. am gasit si pe cioate, dar erau pur si simplu pe solul plin cu frunze uscate si ude..
Pentru a indeparta o parte din mucilagiu eu pun in apa de fiert otet si le spal pe urma cu apa si otet.Pe mine mucilagiul nu ma deranjeaza,pe musafirii mei care ma viziteaza pentru ciuperci,da.
RăspundețiȘtergereGhebele au aparut deja in Cluj, am gasit eu personal saptamana trecuta destul de multe. Privitor la uzul de otet in timpul fierberii, nu stiam de acest truc, e foarte binevenit
Ștergerehttps://www.youtube.com/watch?v=kXruhNwHXTI&feature=youtu.be
RăspundețiȘtergereBucurati-va de roadele naturii!!!
multumesc
ȘtergereSalut, pe unde se gasesc ghebe in zona Clujului, de cumparat in principiu, nume de sate zone etc. Mersi
RăspundețiȘtergereSe gasesc multe, toamna tarziu in Faget (zona Clujului: Cluj, Floresti, Gilau), dar prin piete nu am vazut niciodata...
Ștergereanul acesta au fost destul de multe in Faget si pe valea Caprioarei.
Ștergerevalea Caprioarei nu mi-e la indemana, prefer zona vestica a orasului.
ȘtergereSunt La radacina ciresului din gradina si totusi nu sunt ghebe. Sa ne ferim de expresia „mai mult ca sigur „!
RăspundețiȘtergereSi ce ai dorii sa ti se confirme? Nu ai nici o imagine atasatat... mie mi-or crescut pe radacina visinului... si totusi au fost ghebe.
ȘtergereMie miau esti multe la o rădăcină de cires nustiu dacă sunt buni mie frică să consum
RăspundețiȘtergere