Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla)

Vinetica unsuroasa
Russula heterophylla
Una dintre ciupercile salbatice comestibile si foarte apreciate, a carui gust aminteste de gustul de nuca este Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla). Este o ciuperca cu raspindire in toata Europa, pe care o regasim cu precadere  in padurile de foioase si uneori in paduri de conifer; creste in timpul verii si pina la inceputul toamnei. Este o ciuperca non-invaziva, care dezolta o legatura de ectomicorrhiza cu copacul partener (stejar, fag …);

adica nu strapunge radacinile copacului ci le inveleste  pe acestea;  astfel ambii beneficiind de pe urma celeilalte prin schimbul de umiditate, minerale respectiv substante organice.

Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla)  poate fi confundata cu unele surate ale ei cum ar fi: Russula cyanoxantha, Russula virescens, Russula aeruginea sau Russula langei, dar acesta confuzie e doar de natura indentificarii subspeciei deoarece toate ciupercile Russula sunt “comestibile” si nu prezinta nici un pericol. Stiu ca ma veti contrazice si tocmai de aceea am pus in ghilimele cuvantul “comestibil” deoarece exista cateva specii de russula care pot provoca voma, dar nici una dintre aceste ciuperci russula nu este mortal si majoritatea se pot consuma chiar si crude avand un gust placut.

Pericolul cel mai mare mai ales incepatorilor il prezinta o alta ciuperca foarte asemanatoare si anume Amanita phalloides care poate cauza moartea celui neatent, de aceea verificati in totdeauna ciupercile culese si cu un specialist inainte de a le folosi in scopuri alimentare.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Russula heterophylla:
Palaria: 5-10cm, este cunoscuta pentru variatia mare in colorit; de la diferite nuante de verde pana la maroniu sau ocru; semisferica initial, se aplatizeaza spre maturitate iar la batranete poate lua forma de palnie.
Lamelele:  sunt dese, foarte fragile si albe in tinerete, crem spre maturitate.  Sporii: 5-7x4-5um, ovoide sau elipsoidale, de culoare alba.
Piciorul: 3-6x3cm, este ferm,  cilindric, gol pe interior spre batranete, striat longitudinal, alb initial dar se pateaza in galbui sau maroniu spre batranete.
Carnea: este de culoare alba, ferma in tinerete si mai moale spre batranete, daca este taiat se poate ingalbeni usor. Are gust si miros placut, usor ca de nuca.
Distributie: in padurile de foioase, uneori chiar conifer, in timpul verii pana toamna.

Imaginea am luat-o de aici: Russula heterophylla

4 comentarii:

  1. Eu la astea le zic painisoare. Mai sunt si vinete la culoare.Pielita se poate curata de pe palarie.Apoi pe cele tinere care au un pic marginea intoarsa le pun pe plita incinsa cu putina sare sa se coaca.Apoi le mananc cu paine .Si zeama ce rezulta e gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate, la toata familia russula îi poți spune vinețică, pâinișoară, porumbiță... ele variază în culoare dar sunt una și aceași familie ...

      Ștergere
  2. Chiar si cu ghilimele, nu spune ca toate russule sunt comestibile. E drept ca russulele mentionate sunt comestibile si nici cele toxice, nu te baga in groapa, ci doar te obliga sa te muti o zi la toaleta, insa o posibila confuzie care ar putea decurge din neintelegerea contextului ar putea da apa la moara celor care incearca sa impiedice culegerea din natura a ciupercilor si e totdeauna subiect de senzatie pentru televiziuni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subiect de senzatie pentru mass media sunt si vor fi in totdeauna intoxicatiile cu ciuperci, nu avem cum sa evitam acest fapt. Este ca si cu accidentele aviatice; desi sunt mijloacele de deplasare cele mai sigure, cand pica cate una, vuieste toata lumea .... tocmai mentru ca sunt rare.... Asa si cu ciupercile.

      Ștergere