Iasca (Fomes fomentarius)

Iasca
Fomes fomentarius
Cu totii suntem mandrii de ceva pentru ca este doar al nostru; si nu ma refer doar la mine ca si individ ci ma raportez la noi ca si grup, natiune. Il avem pe Dracula, avem sarmalele, oina; dar toate astea ne vin in minte pentru ca sunt arhi-mediatizate, multe altele mai marunte raman in ceata si le aflam doar daca ne intilnim cu ele. Este cazul sa ne mandrim si cu Iasca noastra comuna (Fomes fomentarius).

Stiati ca Iasca (Fomes fomentarius) este o ciuperca necomestibila care se prelucreaza in obiecte artizanale inca din vremuri stravechi si doar in zona Corundului? Miezul moale al iascai dupa feliere
se prelucreaza prin loviri repetate cu un ciocan de lemn si astfel i se da forma dorita, in final ajungand sa semene cu pielea de caprioara sau cea mai fina catifea si se pot crea diverse obiecte dupa buna imaginatie a celui ce il prelucreaza si nu m-as opri doar la cele din imagine.

Iasca
Fomes fomentarius
Dar mai mult; sunt convins ca nu stiati ca este in acelasi timp si o ciuperca foarte des folosita in medicina. Iasca (Fomes fomentarius) este mentionata de Hipocrate in lucrarile sale ca avand efecte de cauterizare si oprire a sangerarii; astfel ea era utilizata in operatii chirurgicale sau chiar de catre barbieri/frizeri. Deasemenea a fost folosit in tratarea hemoroizilor si a  tulburarilor vezicii urinare, indienii anticii l-au folosit ca si laxativ si calmant pe cand chinezii il folosesc in tratarea cancerului de gat, a cancerului de stomac si a cancerului de uter. In studiile contemporane este mentionat ca si stabilizator al imunitatii ...


I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Fomes fomentarius:

Aparatul fructifer are 5-50 cm diametru, 2-25 cm inaltime, este foarte compact, robust si lemnos, poate fi comparat cu o scoica mare. Coloritul aparatului fructifer variaza intre albicios si galben deschis, mergând pana la gri.
Suprafata externa este formata dintr-o crusta carnoasa, tare, foarte neregulata, cu santuri concentrice si cu striatii gri. Porii sunt destul de mici si rotunzi, gri-deschis, dar cand sunt atinsi, devin maronii.
Tuburile sunt foarte scurte si formeaza straturi anuale suprapuse, sunt ruginii sau bruni.
Carnea este tare si uscata, cu miros slab de fructe si gust foarte amar, de culoare grie sau bruna. 
Aceasta ciuperca se dezvolta pe trunchiurile vii ale multor foioase, in special pe fagi si mesteceni. Este o specie parazită și saprofită în același timp, foarte des intalnita in Europa de Nord, in Europa Centrala si de Sud, Iasca poate fi gasita mai ales la munte si este o ciuperca perena


Imaginile le-am luat de aici: articole , Fomes fomentarius

2 comentarii:

  1. Ha, ha, palaria preferata a lui Paul Stamets pe care o prezinta cu fiecare ocazie e din iasca si e de la noi.

    RăspundețiȘtergere