Coprinellus domesticus by Toffel |
Fie îmi citesc în continuare tot articolul; fie trec direct la descrierea ciupercii (care este marcată în mod vizibil și ușor de găsit); fie nu îmi mai citesc articolele defel. În general, însă în multe situații nu avem de ales, sau avem doar două opțiuni dintre care să alegem... eu vă ofer trei. Vedeți? Sunt mai mult decât generos cu voi!...
Până acum v-am prezentat nenumărate specii de ciuperci care trăiesc prin păduri sau pe terenuri deschise; și am atins doar ocazional viața urbană și ciupercile sale. Motiv pentru care azi am ales o ciupercă din mediul "urban" (sau cel puțin una care nu pare a fi afectată de activitatea omului) și anume; Buretele comun (Coprinellus domesticus). Ciuperca în sine nu prezintă cine știe ce interes deoarece este o ciupercă necomestibilă, însă are o caracterisitică specială, despre care vă voi povestii în cele ce urmează.
În cazul câtorva dintre speciile de ciuperci din genul Coprinellus, se poate observa un fenomen interesant prin faptul că uneori miceliul acestora, care în mod normal împânzește materialul lemnos pe care o consumă, se dezvoltă "suspendat / în aer". Dacă în mod normal miceliul acestor ciuperci este non-color, fragil și îndeplinește rolul binecunoscut de a elibera enzimele care dizolvă substratul din care se hrănește ciuperca. În cazul miceliului care este "la vedere", acesta este de culoare galben-portocaliu-roșiatică și mult mai dură, formând mici "gogoloașe" ici-colo.
Coprinellus domesticus by Toffel |
Printre speciile de ciuperci care prezintă ozonium destul de frecvent aș aminti Coprinellus domesticus, Coprinellus disseminatus, Coprinellus radians, Coprinellus ellisii sau Coprinellus xanthothrix. Coloniile de Coprinellus disseminatus se explică tot prin prisma prezenței ozoniumului. Dar haideți să cunoaștem puțin și ciuperca. Etimologic, numele i se trage din Grecescul koprinos, kopros în sensul de gunoi, putregai, cu referire la mediul în care se dezvoltă unele din speciile de ciuperci din acest gen. Cât epitetul de domesticus cu referire la mediul urban, domestic...
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea: Basidiomycota
Clasa: Agaricomycetes
Ordinul: Agaricales
Familia: Psathyrellaceae
Genul: Coprinellus
Specia: domesticus
Sinonime: Agaricus domesticus, Coprinus domesticus
Specie protejată: comună
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Pălăria: de 2-6 cm
diametru, de culoare ocru-deschis, central mai închisă, inițial cu suprafața
acoperită cu resturi mărunte ca niște solzi, de volvă. Inițial de formă ovală,
iar odată cu înaintarea în vârstă se deschide tot mai mult, devenind convexă
sau conică.
Lamele: atașate sau
libere, dese, inițial albe, apoi tot mai gri ca în final să devină negre și să
se dizolve.
Culoarea sporilor:
neagră.
Sporii: 6-9 x
3.5-5 µ, elipsoidali, netezi, cu un por excentric. Basidia cu 4 spori, deseori
cu un perete gros.
Piciorul: 4-10
cm lungă și până la 2-10 mm groasă, cilindrică, netedă, albă, uneori cu baza
gălbui-maronie. Deseori cu aspect bulbos și dezvoltat direct de pe ozonium
(miceliul de suprafață).
Carnea: albicioasă,
subțireși fragilă.
Gustul și mirosul: fără
miros specific.
Distribuția: specie
saprofită, cu răspândire cosmopolitană, comună, crește în grupuri mai mici sau
mai mari, se dezvoltă pe resturi lemnoase, butuci, crengi căzute la pământ din
primăvară (mai) până toamna (octombrie). Deseori își dezvoltă corpul fructifer
pe ozonium (uneori greu observabil din cauza scoarței copacului)
Comestibilitatea: necomestibilă
Specii asemănătoare:
· Coprinellus
radians are spori de dimensiuni mai mari.
· Coprinellus flocculosus, prezintă pălăria mai puțin maronie, se dezvoltă
pe rumeguș sau resturi mărunte lemnoase și are spori de asemeni, de dimensiuni
mai mari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu