Typhula erythropus by Jan Gaisler |
În ziua de azi, informația și informarea este vitală (cel puțin așa se susține). Iar dacă publicarea unei cărți necesită timp pentru editare, distribuție ... publicarea acesteia pe "internet" este imediată și rezolvă toate aceste probleme. Este mai impersonală?... Și ce dacă? Nu vreau să promovez beletristica, ci mă refer exclusiv la cărțile de specialitate. Consider că acestea ar trebui să ajungă cât de repede la "utilizator", iar internetul ne oferă această sanșă.
Ce mai aduce în plus? Păi să vedem. De exemplu în cazul unei enciclepedii despre ciuperci. Dacă ar fi tipărită, ar fi într-un număr limitat de exemplare, s-ar vinde în funcție de promovarea care i s-a asigurat, nu ar oferi nici un feedback autorului despre care articole sunt mai populare ... În cazul enciclopediei online? În ziua de azi portabilitatea sa nu mai este o problemă; ar asigura acces imediat și nelimitat oricui dorește; iar în ceea ce privește feed-back-ul, autorul ar avea tot timpul o viziune clară asupra articolelor populare ... asta ajutându-l pentru pregătirea viitoarelor volume...
Am acces la asemenea informații cu acest blog? Da. Știu care, cât de vizitate și mai ales în ce perioade ce articole au mai mult succes... M-aș putea folosi de această pârghie pentru a-mi pregăti doar articole de "succes"; în schimb (personal și deoarece nu am nici un câștig material de pe urma blogului) tocmai partea asta mă înteresează cel mai puțin. V-am mai spus și vă amintesc din nou. Nu doresc să vă prezint specii care au mai fost prezentate pe multe alte pagini similare. Doresc în primul rând să vă arât ceea ce alții încă nu v-au arătat. Iar cele cunoscute să fie doar ici-colo pentru condimentare. Reușesc să vă prezint lucruri noi și interesante?
Ciuperca ce doresc să v-o prezint astăzi, este iarăși una fără denumire populară cunoscută mie. Occidentalii îi spun "Redleg club", dar traducerea ei directă este cam dificilă, motiv pentru care nu voi insista pe acest aspect și o voi prezenta doar cu denumirea sa științifică.
Descrierea ciupercii:
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Ciuperca ce doresc să v-o prezint astăzi, este iarăși una fără denumire populară cunoscută mie. Occidentalii îi spun "Redleg club", dar traducerea ei directă este cam dificilă, motiv pentru care nu voi insista pe acest aspect și o voi prezenta doar cu denumirea sa științifică.
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea: Basidiomycota
Clasa: Agaricomycetes
Ordinul: Agaricales
Familia: Typhulaceae
Genul: Typhula
Specia: erythropus
Sinonime: Clavaria erythropus, Phacorhiza erythropus, Cnazonaria erythropus, Clavaria capillaris
Specie protejată: comună.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Aparatul fructifer: 5-20 (30) mm înălțime și 0.5-1 mm grosime, de formă de la fusiform la cilindrică; de culoare alb, alb spre crem; cu
suprafața netedă și rotunjită
la vârf.
Culoarea sporilor: albă.
Sporii: dimensiuni de 5–9 x 2.5–3.5µm, elipsoidale, netede și inamiloide.
Sporii: dimensiuni de 5–9 x 2.5–3.5µm, elipsoidale, netede și inamiloide.
Piciorul: 1-3 cm înălțime și
0.1-0.3mm grosime, de culoare brun-roșcată, care tinde spre
translucid-albicioasă în partea superioară, este fibroasă și acoperită cu un
puf fin ce îi conferă unnaspect catifelat. De obicei crește dintr-un sclerotium
rotund-oval negricios atașat de substrat.
Carnea: moale, albă.
Gustul și mirosul: fără gust
sau miros caracteristic.
Distribuția: specie saprofită,
larg răspândită în emisfera nordică (America, Europa, Asia), dar de multe ori
trecută cu vederea sau neobservată datorită dimensiunilor sale mici și al
caracterului necomestibil. Crește solitar sau în grup de la finele verii până
toamna târziu (cu precădere octombrie-noiembrie), în locuri umede, pe ierburi
de un sezon cum ar fi firele de iarba, tulpini ale diferitor plante: urzică, ferigi… precum pe frunze căzute sau diferite
resturi lemnoase.
Comestibilitatea: necomestibil.
Specii asemănătoare:
- se poate confunda ușor cu alte specii de Typhula.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu