Enokitake (Flammulina velupites)

Piciorusul de catifea
Flammulina velupites
M-am lasat purtat de val si am pierdut ideea de la care am pornit acest blog si anume: sa va fac cunostiinta in primul rand cu ciupercile noastre autohtone si abia apoi cu curiozitati din lumea inconjuratoare. Zilele trecute v-am povestit despre ghebe, dar le-as lasa deoparte si as trece la ceva asemanator: Enokitake (Flammulina velupites), pe scurt Enoki sau asa zisul Velvet shank.

Michael Kuo descria la un moment dat una dintre ciuperci in felul urmator: "Daca gonesti cu 100 mile/h intr-un Ferrari decapotabil si cu o blonda 'superba' in dreapta; atunci aceasta este ciuperca la care in mod sigur blonda va sari in sus strigand: Uite o ciuperca, tomai am trecut pe linga o ciuperca!". Ciuperca este intr-adevar atragatoare. Duminica am avut norocul sa descopar si aceasta ciuperca pe marginea unui sant cu salcii, unde culmea ca nu ciupercile viu colorate mi-au atras atentia ci caprioarele ce se ascunsesera probabil de mine, iar dupa ce caprioarele plecasera mi-au cazut si mie ochii pe ciupercile de pe busteanul de salcie; erau ca un petic de culoare pe fundalul monoton de frunze. Si fiind o ciuperca de iarna, nu mie greu de imaginat cum ar arata acestea pe un fundal alb de zapada.

Piciorusul de catifea
Flammulina velupites
Se cunosc doua forme ale ciupercii Enoki, forme ce difera foarte mult una de alta: in forma salbatica sunt cele pe care le puteti vedea in imaginea de mai sus si este viu colorata; pe cand forma cultivata (cu precadere in Japonia, de  unde si numele Enokitake) este o ciuperca albaicioasa, cu tulpini foarte lungi si palarie relativ mica, motiv pentru care se mai numeste si "Ciuperca Crin", iar aceste caracteristici se datoreaza modului sau de cultivare in care este privat de lumina. Pe linga gustul apreciat ar mai fi de precizat si faptul ca si importanta sa majora nu se datoreaza gustului ci efectelor medicinale pe care le poarta si aceasta ciuperca, printre ele as aminti calitati ca: antioxidant, anti-viral, anti-bacterial, anti0inflamator, regleaza sistem imunitar, si cel mai important aspect este ca are efecte foarte bune in lupta contra bolii Alzheimers.

Ciuperci enoki invelite in bacon
Ciuperci enoki invelite in bacon
Fiind o ciuperca  comestibila, nu va pot lipsi nici de aceasta data de o reteta specifica, asa ca va propun de acesta data: Ciuperci Enoki invelite in bacon. Ingrediente: 200g ciuperci enoki, 10-12 felii bacon taiate in doua, 3 fire de ceapa verde, piper proaspat macinat, rosii cherry pentru ornat. Modul de preparare:Se incalzeste cuptorul la 210 grade Celsius. Se taie feliile de bacon pe jumatate. Se spala si se taie o parte din coditele de la ciuperci. Se spala si ceapa verde si se taie pe lungime in 4 bucati egale. Se aseaza pe fiecare felie de bacon cateva fire de ciuperci, o bucata de ceapa verde si se condimenteaza cu piper proaspat macinat dupa care se ruleaza si eventual se fixeaza fiecare pachetel cu cate o scobitoare.Se aseaza rulourile intr-o tava si se lasa la cuptor circa 20 minute. Se servesc calde ca aperitive acompaniate de un vin alb de tip Chardonnay.

Caracterizarea ciupercii Flammulina velupites:
Palaria de 1-7cm, semirotunda la inceput, se aplatizeaza cu varsta, umeda si lipicioasa cand ciuperca este tanara, neteda, de culoare variabila de la portocalui la maron sau galbui-maroniu, cu varsta poate fi mai palida.
Lame atasate de picior, aglomerate, groase, de culoare alba sau galbuie. Sproi de culoare galben spalacit.
Piciorul are 2-11cm lungime si 3-10mm grosime, cilindrica, de culoare mai inchisa ca si palaria, de la brun-galbui pina la negricios. Este acoperit cui peri fini de unde si aspectul de catifelat de unde i se targe si numele.
Carnea de culoare alba sau galbuie, subtire, fara miros sau gust distinctiv.
Dirstributie: fiind o ciuperca saprofita cu raspindire mare, creste pe butuci, busteni, radacini sau chiar copaci vii cum ar fi: salcia, socul, frasinul ... si deoarece creste din toamna tarziu si pina in primavara.  Perioada de dezvoltare o face usor de identificat chiar si pentru incepatori.

Urasc faptul sa nu avem sau sa nu cunosc denumirile populare romanesti ale ciupercilor; daca gasiti vreuna la care nu i-am trecut denumirea populara sau am omis-o cu desavarsire, va rog sa ma ajutati sa o completez. Mai incolo promit ca o sa va dezvalui si de ce va solicit acest ajutor.

Si daca tot va stropiti de supa  cand incercati sa duceti lingura la gura, sigur nu e de la Alzheimers, ci de la faptul ca incercati sa serviti pranzul pe gerul de -20 grade Celcius afara pe terasa.

16 comentarii:

  1. Interesanta reteta, o sa incerc! Unde gasesti asa ceva? In magazin in Constanta, te rog! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. in formatul cultivat (acelea albe lungi) probabil la vreun magazin chinezesc de specialitate, insa cele autohtone le poti gasi in varianta murata si in magazinele Cora, Kaufland... sau mai simplu, cand mergi la pescuit nu te uiti doar la carare, mai admiri si salciile mai batrane caci vorba aceea: poate poate

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm... Doar pescarii de iarna pot da de ele. :)
    Sunt deosebite ciupercile astea. Cel mai mult imi place sa le culeg cand sunt inghetate pentru ca devin casante si se desprind usor. Eu le-am intalnit deseori prin zavoaiele din lunca Muresului in special in luna decembrie.
    Pana anul asta in iarna cand o sa apara iar va arat o poza cu cea mai mare ciuperca (Flammulina velupites) gasita de mine. :)
    [IMG]http://thumbnails112.imagebam.com/32582/9a3a02325811646.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am descoperit-o prima data in noiembrie anul trecut, insa acum i-am retinut locul si la toamna o vizitez iarasi. din pacate nu am imagini de-ale mele inca cu ea.

      Ștergere
  4. este final de noiembrie. incep sa apara prin zavoaie aceste ciuperci medicinale. si... foarte gustoase. :)

    [IMG]http://thumbnails109.imagebam.com/36650/37a10a366490324.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
  5. adevarate bijuterii! :)

    [IMG]http://thumbnails110.imagebam.com/37274/d17a7b372734925.jpg[/IMG]

    [IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/37274/f73c99372735030.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, le-am vazut si ieri in parcul central (Chios), pe un copac de langa terenul de baschet.
      spre norocul ciupercilor, pe la 2.5-3m inaltime unde nu se urca nimeni, dar erau doua bucheet tare dragalase ... tare ma tentau sa incerc sa urc.

      Ștergere
    2. Cred ca o sa le gasesti tot acolo si peste ceva vreme. Nu prea le cunoaste lumea. Pacat pentru ca genul asta de ciuperci in alte parti sunt apreciate si pentru proprietatile lor medicinale.

      Ștergere
  6. [IMG]http://thumbnails112.imagebam.com/39076/335af1390759074.jpg[/IMG]

    de final de sezon :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai tinere sau batrane, toate sunt frumoase ... (....ile, bine-nteles) :)

      Ștergere
  7. [IMG]http://thumbnails114.imagebam.com/45031/d7d0f3450309094.jpg[/IMG]

    flammulina bineinteles. :)

    [IMG]http://thumbnails113.imagebam.com/45031/4e7276450309138.jpg[/IMG]

    in poza sunt ciuperci galerina marginata (otravitoare). poza nu este chiar de calitate si ciupercile sunt usor trecute. ulterior am gasit si unele mai tinere. confuzia cu flammulinele poate fi posibila, mai ales ca ciupercilei imparteau acelasi areal. :(

    RăspundețiȘtergere
  8. tare as vrea sa-mi spuna cineva cum sa le cresti in conditii casnice, se vinde seminte dea lor, sau sa gramadim coji de salcie sa le punem la putrezit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite aici un "indrumar" cum sa iti cresti acasa aceste ciuperci, iar daca vrei un kit de-a gata, gasesti si prin magazinele noastre (dar daca n-au "platit" nu le fac reclama :) asa ca uite una straina).

      Ștergere
  9. Am găsit astăzi pe lemn căzut de salcam și cioata de agud doua mâini bune de flamuline.Multumim de informații.Va transmit salutari de la Săcămaș-Hd.

    RăspundețiȘtergere