Vata de zahar (Anthina flammea)

Vata de zahar
Anthina flammea
Cui nu-i place vata de zahar? Copil fiind, tin minte cat de mult ne placea (cel putin ideea de) vata de zahar. O "chestie" alba sau roza (daca avea si aditie de coloranti; dar ce cunoasteam noi la acea vreme despre coloranti) pe un betisor, care daca nu te grabeai sa o maninci iti aluneca pe bat peste mana si deveneai lipicios pe ambele maini. Ti se lipea de toata fata, ca sa nu mai zic de par; iar daca erai fetita si iti ajungea in par, era o adevarata distractie pana seara cand ajungeai sa poti face baie. Dar cu toate astea, fie ca erai constient ce te asteapta, fie nu; iti doreai vata de zahar de fiecare data cand ajungeai prin parc si te intilneai cu toneta mosului care ti-l pregatea.

Vata de zahar
Anthina flammea
Cu sau fara amintiri despre copilarie; vreau sa va prezint tot o ciuperca; care intimplator seamana cu vata de zahar dar la o scara mult mai redusa. Anthina flammea sau Vata de zahar (denumrie care am preluat-o de la un alt coleg ciupercar, intru-cat nu stiu sa poarte o alta denumire populara cu circulatie in limba romana) este o ciuperca care probabil va trece neobservat pe linga noi din mai multe motive: prima este dimensiunea sa foarte mica, al doilea motiv le fel de bun ar fi perioada sa de dezvoltare care este cu precadere iarna.
Este o ciuperca saprophita care descompune frunzele cazute la pamant toamna tarziu si pe timpul iernii. Rezista cu bine si inghetului deoarece de multe ori se dezvolta la peste 10cm adancime in stratul de frunze cazute, astfel evitand frigul si ajutand reciclarea materiei. In aceasta a doua poza puteti vedea conditiile de iarna in care a fost fotografiata. Este o ciuperca necomestibila.

Vata de zahar
Anthina flammea
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Anthina flammea:
Este o ciuperca ciudata deoarece nu i se cunoaste nici o forma sexuata sau asexuata, nu are nici spori. Clavulele sale mici, pot atinge pina la 2cm inaltime si sunt de culoare portocalie sau rosiatica. 
"Vata" colorata ce se formeaza in capatul clavulelor reprezinta miceliul ciupercii.
Distributie: este o ciuperca cu o larga raspindire in Europa, dar destul de rar intilnita, traieste pe frunzele moarte si cazute toamna tarziu si pe timpul iernii, cu precadere pe frunze de stejar (dar nu numai).

Este o ciuperca usor de identificat, dar nu este unica, mai exista in aceasta familie si alte Anthine, care au nu au toate acelasi mod de viata, de exemplu Anthina citrinum creste ca si parazit pe frunzele de lamai.

Imaginile le-am preluat de aici: Anthina flammea, Anthina flammea, Anthina flammea,

4 comentarii:

  1. Eşti o adevărată enciclopedie despre ciuperci! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu chiar dar incerc sa acopar ceea ce colegii de breasla au omis; si crede-ma ca este din belsug.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar esti o adevarata enciclopedie despre ciuperci ! Incearca sa mai pui ciuperci :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încerc să postez cât de des îmi permite timpul liber și de obicei încerc să vă arăt ceea ce poate (sper) încă nu cunoașteți.

      Ștergere