Ce vin serviti?

Pahar cu vin
Pahar cu vin
A purtat nume diferit la popoare diferite: Dionis, Bacchus, Bromius, Lyaeus, Bimater, Nyctelius sau altele, dar in esenta vorbea despre acelasi lucru: Vinul si calitatile sale. Vinul este inconstabil bautura alcoolica cea mai valoroasa si in acelasi timp cea mai delicata, servita de catre oricine cu placere cu orice ocazie; si chiar cu efecte medicinale daca e consumata in cantitati moderate. A fost si este subiectul proverbelor, glumelor, poeziilor si sta la baza

Flocoselul (Hydnum repandum)

Flocosel
Hydnum repandum
Cu totii avem cel putin o intamplare asemanatoare. Prin 2009 am fost iesit sa caut galbiori, dar cum acestia s-au cam lasat cautati, am tot insistat. La un moment dat am gasit tot niste ciuperci galbene si placute la miros, dar care la vremea aceea imi erau total necunoscute; nu mai vazusem ciuperci cu "tepi" (Flocosel). Memoria (despre care se spune ca este inselatoare, si mi-o reaminteste nevasta zi de zi) imi spunea ca ii stiu de undeva si ca ii stiu de comestibili; dar "nah" (cum spune ardeleanu') nu te risti cu ciuperci necunoscute.

Violete (Lepista Nuda)


Violete
Lepista nuda
Vine gerul? Si ce daca? Cei ce iubiti ciuperile stiti foarte bine ca "sezonul" nu se termina niciodata. Nu mai putem culege galbiori (Chantarellus cibarius)? Nici o probleme, vom culege violete (Lepista nuda), trec si violetele? Nu-i o problema fiindca vom gasi ciuperca de iarna (Flammulina velupites) dupa care la primavara zbarciogii (Morchella esculenta) si tot asa; niciodata nu putem spune ca s-a terminat si acum nu vom mai gasi ciuperci.